På denne side finder du svar på en bred vifte af spørgsmål relateret til affaldssortering i Danmark. Appen, Mit Affald, kan guide dig gennem processen med korrekt affaldssortering, hjælpe dig med at forstå de forskellige affaldstyper, og give dig indsigt i, hvordan du kan bidrage til at skabe en mere bæredygtig fremtid ved at deltage aktivt i affaldssorteringen.
Vi opfordrer dig til at udforske de mange spørgsmål og svar, vi har samlet her. Hvis du ikke finder det, du leder efter, er du velkommen til at skrive en kommentar nederst på siden.
Hvor kan jeg få hjælp til at finde ud af hvor jeg skal sortere mit affald?
Du kan downloade vores app, Mit Affald, i Google Play Store. I appen kan du bruge søgefeltet eller stregkodescanneren til hurtigt og nemt at slå op, i hvilken affaldsspand dit affald skal sorteres henne. Du kan finde appen ved at klikke her.
Hvor skal man sortere affaldet, hvis ens kommune ikke har sat en affaldsspand op for den vilkårlige affaldsfraktion endnu?
Hvis man endnu ikke har en affaldsspand, hvor man kan sortere en bestemt affaldsfraktion, f.eks Farligt Affald eller Tekstilaffald, så skal man aflevere affaldet på sin lokale genbrugsplads. Medmindre at affaldet hører til Farligt Affald, så kan man også nøjes med at smide det i Restaffald – det betyder dog at affaldet ikke vil blive genbrugt.
Hvad gør jeg, hvis appen, 'Mit Affald', ikke kan finde affaldet?
Du kan også finde mange ressourcer og guides på nettet, hvor du kan få svar på, hvordan du skal sortere dit affald. Bl.a. kredslob.dk/sorteringsguiden. Derudover har de fleste kommuner lavet lokale opslagsværk for affaldssortering, som du kan finde på internettet. Hvis du stadig ikke kan få svaret der, så kan du tage skraldet med ned til din lokale genbrugsplads og høre dem, hvor skraldet skal sorteres henne.
Hvorfor får jeg ikke tømt min affaldsbeholder?
Hvis du ikke har fået tømt din affaldsbeholder, selvom den burde være tømt, så skal du kontakte din kommune. Du kan finde din kommunes kontaktoplysninger på internettet.
Hvilket flydende affald må jeg hælde i vasken?
Som udgangspunkt skal du helst kun hælde vandbaserede væsker i din vask – det inkluderer bl.a. vand, flydende sæbe, og væsker som mælk, juice og andre ikke-syrlige væsker. Du skal undgå at hælde ting som f.eks. fedt, olie, rå æg, opløsningsmidler, kemikalier, hår, stearin og kaffegrums i vasken.
Hvordan håndterer jeg store genstande eller møbler, jeg ønsker at smide ud?
Hvis genstanden er for stor til at aflevere i de affaldsspande som du har stående ved dit hjem, så skal du aflevere genstanden på en genbrugsstation. I nogle kommuner kan du få afhentet dit skrald af skraldebilen på et fast tidspunkt. Nogle kommuner tilbyder endda også at man kan bestille gratis afhentning af storskrald på ens adresse via kommunens hjemmeside. Du bør derfor undersøge hvad reglerne er for storskrald i den kommune du bor i.
Hvor kan jeg finde opdaterede oplysninger om affaldssortering og regler i min kommune?
Du kan finde oplysninger om reglerne for affaldssortering i din kommune på din kommunes hjemmeside. Derudover har borger.dk også lavet en affaldsportal, hvor du hurtigt og nemt kan finde din kommunes navn på listen for at få oplysninger om dens affaldsordning. Du kan besøge borger.dk ved at klikke her.