Hvad er en CSV-fil?

CSV står for Comma-separated values (på dansk: kommaseparerede værdier) og er et filformat, som består af værdier, der alle er separerede af et komma. Formålet med dette filformat er, at det kan opbevare tabeldata i et tekstformat. I stedet for at værdier er adskilt af felter i en tabel, så vil værdierne være adskilt af kommaer i en CSV-fil. Filformatet kaldes også Comma Delimited files nogle steder. Filnavnet for en CSV-fil forlænges med .csv.

Konceptet bag CSV-filer kan bedst forklares med et eksempel. En vilkårlig tabel med data kunne se sådan her ud:

Hvis dataen i denne tabel skal overføres til en CSV-fil, så vil datafelterne hver især adskilles med et komma og hver række vil adskilles med et linjeskift. Den første linje i CSV-filen vil svare til navnene på kolonnerne. Indholdet i CSV-filen vil se ud som følgende:

Sang,Kunstner,Album,Årstal
Sweet Life,Frank Ocean,Channel ORANGE,2012
Skinny Love,Bon Iver,”For Emma, Forever Ago”,2008
Kids,MGMT,Oracular Spectacular,2007
Hand Me Downs,Mac Miller,Circles,2020

Her kan man se, at alle datafelterne fra tabellen er blevet overført til et simpelt tekstfelt, hvor dataen blot er opstillet med kommaer og linjeskift. Bemærk at der ikke er mellemrum hverken før eller efter kommaerne. I nogle implementeringer af CSV benytter man semikolon (;) i stedet for komma, til at adskille datafelterne.

 

Hvad bruger man CSV-filer til?

Når tabeldata er overført til en CSV-fil, så er det nemmere at udveksle dataen til andre programmer og mediummer. I en CSV-fil er formateringen af dataen det samme uafhængigt af hvilket program det kommer fra. Derfor kan man betragte CSV-filen som et mellemled til udveksling af data. De fleste regnearks- og databaseprogrammer, som f.eks. Microsoft Excel og Google Sheets, understøtter nemlig muligheden for at importere og eksportere CSV-filer.

CSV-filer kan sagtens være meget større og mere komplekse end det som er vist i det ovenstående eksempel, men strukturen for filformatet er i sig selv meget enkelt, hvilket er årsagen til, at det især bruges til overførsel af større mængder data mellem programmer.

CSV-filtypen er ikke en universel tilgang til at gøre dette, men det er den mest anerkendte indtil videre.

Fordi at CSV-filer er så simple i deres opbygning, så er det relativt simpelt at manipulere med CSV-filer med programmeringssprog, som f.eks. Python og SQL. Især i Python og andre lignende programmeringssprog er det nemt at hente data fra CSV-filer, som kan bruges til input i et program.

Læs hvordan man arbejder med CSV-filer i SQL-servere.

Læs hvordan man manipulerer med CSV-filer i Python.

 

Komma og linjeskift i datafeltet

Du har måske allerede overvejet, at siden CSV-filformatet bruger komma og linjeskift til at inddele dataen, hvad sker der så, hvis selve datafeltet indeholder et komma eller linjeskift? Her bruger man citationstegn (” “) omkring datafeltet, så regnearket ved, at alle kommaer og linjeskift i mellem citationstegnene er en del af datafeltet.

I det ovenstående eksempel kan du se, hvordan der er sat citationstegn omkring albummet For Emma, Forever Ago, eftersom navnet på albummet indeholder et komma. Man kan også sætte citationstegn om de øvrige datafelter uden problemer, men det er ikke nødvendigt.

Hvis datafeltet indeholder et eller flere citationstegn, så er løsningen, at man bruger en omvendt skråstreg (\) før hvert citationstegn eller at man sætter yderligere to citationstegn omkring citationstegnene, for at indikere, at tegnet er en del af datafeltet.

Spørgsmålet om hvorvidt man kan bruge omvendt skråstreg eller citationstegn afhænger af, hvilken implementering af CSV man benytter.

 

Hvordan åbner man en CSV-fil?

Du kan åbne en CSV-fil i et regnearksprogram (f.eks. Google Slides, Apple Numbers eller Microsoft Excel) på samme måde som du ville åbne alle andre slags filer. Stort set alle regnearksprogrammer understøtter nemlig CSV-filer. Du højreklikker på den vilkårlige CSV-fil på din computer og klikker Åbn med, og vælger det program, som du vil åbne filen med.

Det er også muligt at åbne en CSV-fil med et tekstredigeringsprogram (f.eks. Notesblok eller Microsoft Word), men så vil indholdet ikke blive stillet op som en tabel, men blot i tekstform, ligesom på nedenstående billede:

Notesblok CSV

Indholdet i en CSV-fil kan læses af mennesker, hvilket er praktisk, hvis man beskæftiger sig med en CSV-fil, men ikke har et regnearksprogram at åbne det i.

 

Hvordan laver man en CSV-fil?

De fleste regnearksprogrammer tilbyder muligheden for at gemme filer som en CSV-fil, og ofte er der flere forskellige muligheder for, hvilken slags CSV-fil man vil gemme den som.

I nedenstående eksempel kan du se et vilkårligt regneark, som indeholder det samme data, som i det tidligere eksempel. Dette eksempel viser hvordan man laver en CSV-fil i programmet Microsoft Excel 2016 på styresystemet Windows 10, men processen er stort set ens for alle programmer og styresystemer:

CSV

For at gemme denne fil som en CSV-fil, så skal man gøre ligesom man ville gøre for at gemme enhver anden fil. Først klikker man på Filer og derefter Gem som. Her får man muligheden for at vælge, hvilken filtype man vil gemme filen som. Her skal man vælge den filtype som hedder CSV (semikolonsepareret) (*.csv):

CSV

Man får også valget mellem andre implementeringer af CSV-filtypen, men den som er markeret på billedet, er den mest anbefalede. Man skal blot være opmærksom på, at den adskiller hvert datafelt med semikolon, i stedet for komma.

Når man opretter CSV-filer med Excel eller andre regnearksprogrammer, så skal man også være opmærksom på, at CSV-filtypen udelukkende kan håndtere tekst. Derfor vil der opstå problemer, hvis man prøver at oprette CSV-filer som indeholder billeder eller andre formater end tekst.

Alle programmer som understøtter CSV-filer tilbyder højst sandsynligt muligheden for at importere CSV-filer i programmet. Man skal blot lede efter en knap der siger “importer CSV-fil” eller noget der minder om det.

0 0 stemmer
Artikel vurdering
Abonnér
Gør opmærksom på
guest
1 Kommentar
Ældste
Nyeste Mest stemte
Inline Feedback
Se alle kommentarer
lilli christensen
lilli christensen
10 måneder siden

kan jeg in poter en csv fil til at åbne min mail igen