Hvad er Java?

Java er et programmeringssprog, som blev udviklet i løbet af 1990’erne af James Gosling, som arbejdede for Sun Microsystems, der senere hen blev købt af Oracle Corporation, som ejer Java i dag.

Java er et objektorienteret programmeringssprog, ligesom Python, JavaScript og mange andre sprog – dvs. at koden til at lave et program er opdelt i såkaldte klasser, som hver især har sit eget ansvarsområde. Fordelen ved denne slags programmeringssprog er, at klasserne nemt kan genbruges i andre programmer.

Java er i 2021 det tredje mest populære programmeringssprog, efter JavaScript og Python.

Den nyeste version af Java på nuværende tidspunkt hedder Java 15 og blev udgivet i 2020. Grundlæggende er der tre forskellige udgaver af sproget:

  • Java Micro Edition (Java ME): En mindre udgave af Java, som er beregnet til programmører og programmer med begrænsede ressourcer.
  • Java Standard Edition (Java SE): Dette er standard-udgaven, som oftest bliver brugt og som er beregnet til normale arbejdsmiljøer.
  • Java Enterprise Edition (Java EE): En større udgave af Java, som er beregnet til større organisationer og programmer.

Java er baseret på programmeringssproget C++, så derfor minder disse to programmeringssprog meget om hinanden. Java er dog blevet videreudviklet fra C++ og er derfor simplere og mere kraftfuldt. Dog siges programmer i Java også at være langsommere og kræve mere hukommelse.

Mange mennesker forveksler Java og JavaScript med hinanden. Man skal dog være opmærksom på, at disse to programmeringssprog faktisk ikke har meget at gøre med hinanden. Hvis du vil lære mere om JavaScript, så kan du klikke her.

Hvad kan Java bruges til?

Java er et General-purpose language, som følger sloganet: “write once, run anywhere”. Det betyder, at et program som er skrevet i Java kan virke på alle slags enheder uden problemer.

Med Java kan man skabe et hav af forskellige former for programmer, bl.a. computer-applikationer og -spil, virksomhedssystemer, apps til mobiler og meget mere. Netop fordi det er så alsidigt, er det et meget populært sprog.

Blandt de mest kendte programmer, som er skrevet i Java, kan følgende nævnes: det populære spil Minecraft, søgefunktionen på Wikipedia, det integrerede udviklingsmiljø NetBeans, streamingtjenesten Netflix, databearbejdningsprogrammet Hadoop og mobilstyresystemet Android.

Java Virtual Machine

Årsagen til at programmeringssproget kan virke på alle slags enheder, er på grund af Java Virtual Machine. Java Virtual Machine (JVM) er en maskine der oversætter Javas byte-kode (dvs. instruktionssættet som fortolker Java-koden) til det maskine-sprog som den specifikke enhed benytter ved hjælp af en såkaldt compiler.

Det betyder, at så længe enheden har installeret Java Virtual Machine, hvilket størstedelen af alle enheder i verden har, så kan den køre programmer som er skrevet i Java.

Din computer har højst sandsynligt Java Virtual Machine installeret allerede, men hvis den ikke har, så kan du downloade det gratis på oracle.com.

Grundlæggende elementer i Java

I dette afsnit vil du blive introduceret til nogle af de grundlæggende elementer når man programmerer i Java.

Mellemrum og afsnitsinddeling har ingen betydning for kodens funktionalitet i Java. Til gengæld skal man være opmærksom på semikolon (;), da det definerer, hvornår en vilkårlig kommando i programmets kode slutter.

Et Java-program er skrevet i én eller flere filer. En fil som indeholder Java-kode har endelsen .java.

Klasser

Prøv at tage et kig på nedenstående Java-kode, som er i filen, Hilsen.java:

public class Hilsen {
  public static void main(String[] args) {
    System.out.println("Hej med dig!");
  }
}

Koder i Java indeholder klasser. En klasse kan beskrives som et grupperet kodestykke der har én bestemt rolle for hele programmet. Hver fil har en primær klasse, som er navngivet efter filen. Den første linje i ovenstående kode har den primære klasse, Hilsen, som er navngivet efter filnavnet, Hilsen.java. Denne klasse er defineret med erklæringen public class som står foran klassens navn.

Hver klasse efterfølges af to tuborg-parenteser ( {} ). Alt kode som er imellem de to tuborg-parenteser er en del af klassen. Klassen, Hilsen, indeholder derfor følgende kode:

public static void main(String[] args) {
  System.out.println("Hej med dig!");
}

Dette kodestykke vil udprinte en hilsen til skærmen, der siger “Hej med dig!”.

main()

main() er det udtryk, som rent faktisk igangsætter udførelsen af programmet. Hvert program har minimum ét af disse udtryk.

I nedenstående kode kan du finde udtrykket på linje 2:

public class Hilsen {
  public static void main(String[] args) {
    System.out.println("Hej med dig!");
  }
}

Imellem dets parenteser står der String[] args, som er en slags midlertidig pladsholder for andre værdier. Det vil dog ikke blive uddybet i denne artikel.

Udprint til skærmen

For at programmet skal printe noget ud til skærmen, så skal man benytte følgende funktion:

System.out.println("Hej med dig!");

Det, som står mellem parenteserne er det som vil blive udprintet. Programmet vil derfor vise følgende:

Hej med dig!

println er forkortet for “print line”, som på dansk er “print linje”.

Bemærk, at der er et semikolon efter kodestykket, da det er afslutningen på en kommando.

Kommentarer

Kommentarer er tekst i koden, som computeren ikke skal læse. Derfor bruges de udelukkende så mennesker kan få forklaret, hvad koden gør.

Der er to forskellige måder at skrive en kommentar i Java.

Den første måde er en enkelt-linje kommentar, som man laver, ved at sætte to skråstreger i begyndelsen af kommentaren. Den bruges når man skal lave en kommentar, som ikke fylder mere end én linje:

// Dette er en kommentar

Den anden måde er en multi-linje kommentar, som man laver, ved at sætte en skråstreg (/) efterfulgt af en asterisk (*) i begyndelsen af kommentaren og en asterisk efterfulgt af en skråstreg i slutningen af kommentaren. Den bruges når man skal lave en kommentar, som fylder mere end én linje:

/* Dette er en kommentar,
   som fylder mere end én
   linje */

Computeren vil fuldstændig ignorere kommentarer, så derfor er de ikke en del af programmets funktionalitet.

Lær Java

I denne artikel er du blevet introduceret til hvad Java er, samt gjort dig bekendt med nogle grundlæggende elementer i programmeringssproget. Hvis du ønsker, at lære sproget bedre at kende, så kan følgende sider anbefales:

Disse sider er alle gratis og vil give dig en dybdegående gennemgang af Java.

0 0 stemmer
Artikel vurdering
Abonnér
Gør opmærksom på
guest
1 Kommentar
Ældste
Nyeste Mest stemte
Inline Feedback
Se alle kommentarer
Rich Slanina
Rich Slanina
3 år siden

good job