Hvad er JavaScript?

JavaScript, forkortet JS, er det mest benyttede scripting-sprog på internettet. JavaScript er et klientside scriptsprog (client-side scripting language) hvilket betyder at det udføres direkte i browseren og ikke på serverniveau. Derfor skal siden ikke sende nye forespørgsler til serveren, hvilket betyder at siden ikke skal loade eller genindlæse for at koden udføres. JavaScript er gratis for alle og skal ikke downloades.

 

Hvad bruges JavaScript til?

JavaScript er meget populært, da det er meget anvendeligt i forskellige sammenhænge. Det kan bl.a. bruges til at skabe app- og hjemmesideapplikationer, bygge hjemmesideservere eller til at designe browserspil. Men vigtigst af alt kan sproget bruges til at skabe interaktive hjemmesider.

Langt de fleste hjemmesider benytter JavaScript på en eller anden måde. På internettet bruges JavaScript bl.a. til at gøre hjemmesider dynamiske og interaktive, f.eks. Med pop-up notefikationer, udregnere, tællere mm. Det kan også bruges til dynamisk skift af indhold ved at ændre elementer på hjemmesiden baseret på brugerens adfærd, f.eks. ved at brugeren trykker på en knap som gør at en tekst skifter til en anden tekst. Det samme kan selvfølgelig være gældende med et billeder, farver eller lignende. Andre eksempler kan være til brug af validering af et inputfelt eller til automatisk færdiggørelse af en sætning (også kaldet auto-completion).

Ligesom med CSS kan man både skrive JavaScript direkte inde i HTML-filen, eller skrive det i en selvstændig JavaScript-fil.

 

Historien bag

JavaScript blev udviklet i 1995 af Brendan Eich. Op til dette punkt var det kun muligt at lave statiske hjemmesider, men med JavaScript kunne man nu skabe dynamisk indhold.

Man kunne måske tro at programmeringssprogene JavaScript og Java har noget af gøre med hinanden, da navnene minder om hinanden, men dette er ikke tilfældet. Årsagen til at JavaScript indeholder ordet Java skyldes at Java allerede var et populært programmeringssprog og man valgte derfor at kalde JavaScript for noget der mindede om det.

 

Før du begynder med JavaScript

Før du giver dig i kast med JavaScript for at skabe interaktive hjemmesider, er det en fordel at have styr på, eller i hvert fald kendskab, til grundlæggende webudvikling med HTML og CSS. Det er ikke nødvendigt at kunne skrive CSS for at lære og forstå JavaScript, men det er en god idé at vide, hvad det er og hvad man kan med det. Kendskabet til HTML er lidt vigtigere, da det er HTML-elementer som der manipuleres med i JavaScript. Inden for webudvikling fungerer HTML, CSS og JavaScript som en treenighed, i og med, at de hver især bidrager med at skabe en indeholdsrig, visuelt flot og interaktiv hjemmeside.

 

Lær JavaScript

JavaScript kan skrives overalt i HTML-filen, både i head– og body-elementerne. Man skal dog være opmærksom på at rækkefølgen har en betydning. JavaScript-koden skrives i et script-tag der ser således ud:

<script>

</script>

Koden indsættes mellem åbnings- og lukningstagget og skal altid afsluttes med et semikolon: ;. Det fortæller browseren at man er færdig med at skrive kodestykket. Det kan derfor sammenlignes med et punktum. Alternativt kan man bruge linjeskift. Det vil også fungere som et punktum, men koden kan let blive meget lang. Man kan sagtens have flere script-tags på en side.

I stedet for at have JavaScipt-koden inde i HTML-filen kan man også vælge at have det som en selvstændig fil, som kobles til HTML-filen. Filnavnet for den fil som koden skal skrives i skal have filformatet .js.

Når man arbejder med tekst sættes denne altid i gåseøjne (” “).

Hvis du vil have en dybdegående vejledning af JavaScript-programmeringssproget og alle dets funktioner, så kan følgende sider anbefales:

 

Skriv et svar