Hvad er cloud computing?

Cloud computing er et udtryk for leveringen af data over internettet – som også kaldes “skyen”. Dette er i modsætning til den mere traditionelle opbevaringsmetode, hvor dataen ligger direkte på den enhed, eller en nærliggende server, som benytter det. Derfor vil man altid have adgang til dataen, på tværs af alle computerenheder, så længe man har adgang til internettet.

Cloud computing dækker en bred vifte af digital software og serviceydelser. Bl.a. opbevarer software-applikationer som Facebook, Gmail og Salesforce alt deres brugerdata i skyen. Mange brugere vælger også at opbevare deres filer i skyen ved hjælp af tjenester som f.eks. OneDrive og Dropbox, i stedet for at have dem på deres computerenhed. Dette betyder at man kan spare plads på enheden, samtidig med, at man kan have alle sine filer med sig, på tværs af enheder. Derudover er det også fordelagtigt, da man samtidig kan have en sikkerhedskopi af alt sin data i skyen.

Cloud Computing

Den data som leveres over internettet bliver opbevaret i fjerntliggende servere og datacentre, som vedligeholdes af software-udbyderen.

Fordelen ved cloud computing for virksomheder er, at de kan have alle deres it-ressourcer i skyen, hvilket betyder at de ikke behøver at bekymre sig om anlægsomkostninger i forbindelse med opbevaring af servere. Samtidig kan de opnå øget ydeevne, sikkerhed og pålidelighed, samt at dataen er skaleret præcist til deres behov. Det vil også være nemmere for virksomhederne at opdatere deres software når det er opbevaret i skyen, da softwaren kan opdateres via internettet, uden at noget data behøver at blive hentet ned på en enhed.

En cloud computing service fås oftest via en licens- eller abonnementsordning, hvor man betaler et månedligt, kvartalsvist eller årligt beløb for at have sin data opbevaret i skyen.

 

Typer af cloud computing

Overordnet findes der tre forskellige typer af cloud computing: offentlig cloud, privat cloud og Hybridcloud. Disse tre vil blive gennemgået her.

Offentlig cloud, som er den mest udbredte, er hvor dataen opbevares i offentlige servere og datacentre, som udbydes af selskaber. Offentlig cloud udbydes bl.a. af Microsoft Azure, Facebook, Amazon Web Services (AWS) og IBM Cloud. Brugeren kan derved “leje” noget af serverpladsen, som ejes, vedligeholdes og er drevet af serviceudbyderen.

Privat cloud er hvor dataen opbevares på private servere eller datacentre. Denne type cloud computing benyttes hovedsageligt af store virksomheder, som har de finansielle midler til at købe og vedligeholde disse datacentre. Dataen opbevares i et privat netværk, og hardwaren opbevares oftest fysisk i selve virksomheden.

Hybrid cloud er en blanding af offentlig og privat cloud, hvor dataen bliver flyttet mellem de to. Dette kan være fordelagtigt, fordi det tilbyder en større fleksibilitet og flere muligheder i forbindelse med benyttelsen af dataen.

Udover de tre ovennævnte er der inden for de seneste par år også opstået nyere cloud computing typer, såsom community clouds, big data clouds og multi-clouds.

 

Typer af servicemodeller

Ligeledes findes der også tre forskellige servicemodeller i forbindelse med cloud computing: Software-as-a-Service (SaaS), Platform-as-a-Service (PaaS) og Infrastructure-as-a-Service (IaaS).

Software-as-a-Service (SaaS) er software-tjenester som tilbyder et færdigt produkt, som er tilgængeligt over internettet. Det betyder at tjenesten ikke skal hentes ned på en lokal enhed, da dataen ligger i skyen. Eftersom at tjenesten er et færdigt produkt, betyder det at brugeren kun har mindre beføjelser til at foretage ændringer i tjenestens opsætning. Eksempler på SaaS er Gmail, internetspil og Facebook.

Platform-as-a-Service (PaaS) er tjenester der tilbyder en platform, hvor brugeren selv kan konfigurere produktet, mens udbyderen varetager infrastrukturen og opbevaringen af data. Her har brugeren større mulighed for at konfigurere produktet, men inden for udbyderens rammer. Det formentlig mest velkendte eksempel på PaaS er Salesforce, som tilbyder virksomheder en platform til at lave deres egen CRM-tjeneste.

Infrastructure-as-a-Service (IaaS) er tjenester som tilbyder infrastruktur til behandling og opbevaring af data. Virksomheden lejer servere og datacentre til at opbevare deres data på, men de er selv ansvarlige for at vedligeholde og styre systemet. Eksempler på IaaS er Google Cloud, Amazon Web Services (AWS) og Microsoft Azure.

Udover disse tre modeller findes der også Function-as-a-Service, serverless computing og Backend-as-a-Service (BaaS), men som er knap så benyttede.

0 0 stemmer
Artikel vurdering
Abonnér
Gør opmærksom på
guest
0 Kommentarer
Inline Feedback
Se alle kommentarer