Hvad er kodesprog?

Hvad er kodesprog?

Hvad er kodesprog? For at besvare dette bør man først kigge på den grundlæggende definition for, hvad kodesprog er. Kodesprog er et regelsæt, som konverterer data fra en slags datarepræsentation til en anden, uden at dataen ændrer betydning. Denne konvertering kaldes kodning. Nogle vil måske definere en kode, som noget der med vilje skal være uforståeligt for uindviede, men dette er kun sjældent tilfældet.

Et kodesprog kan bl.a. være talesprog, som f.eks. dansk, engelsk og fransk, programmeringssprog, som f.eks. HTML, CSS og Python, signalsprog, som f.eks. morsekode og semafor (signalsystem med flag) og sociale koder, dvs. underforståede regler i forskellige kulturer.

Begrebet indkodning refererer til den process hvor man omdanner forståeligt sprog eller en datakilde til kodesprog. Begrebet afkodning er det modsatte – man omdanner kodesprog til forståeligt sprog (med forståeligt sprog menes der talesprog, som f.eks. dansk og engelsk).

Denne artikel vil hovedsageligt fokusere på kodesprog som benyttes til programmering af computerprogrammer: programmeringssprog.

 

Programmeringssprog

Et programmeringssprog er et kodesprog, som bliver benyttet at mennesker til at kommunikere med computere. Programmeringssprog fungerer derfor som en bro mellem det menneskelige sprog og det sprog som computeren forstår: binær kode. Binær kode er et sprog som udelukkende består af tallene 1 og 0. Disse to tal kan kombineres på ubegrænsede måder og danner dermed grundlaget for alle computerprogrammer. Computerprogrammer kaldes også for software.

Dog er det svært at kode computerprogrammer udelukkende med 1- og 0-taller. Et programmeringssprog “oversætter” binær kode til et mere brugervenligt og overskueligt sprog, som er nemmere for mennesker at forstå. På den måde kan de mere effektivt kommunikere med computere.

Der findes flere tusindvis af programmeringssprog, som hver har sine funktioner og fordele. Nogle programmeringssprog kan kun benyttes til bestemte formål. F.eks. benyttes programmeringssprogene HTML og CSS udelukkende til at skabe hjemmesider på internettet, mens programmeringssproget SQL udelukkende benyttes til at kommunikere med databaser.

Kode på skærm

En algoritme er en beskrivelse af, hvordan et problem løses. I forhold til programmeringssprog betragtes en algoritme som et kodestykke der løser et bestemt problem. Det kan f.eks. være en algoritme som tager en liste af ord og sorterer dem i alfabetisk rækkefølge, eller Netflix’ algoritme der anbefaler film til brugeren.

Denne artikel vil gennemgå formålet og egenskaberne for nogle af de mest populære kodesprog. På den måde vil du lære hvilket programmeringssprog der passer til netop dit formål, samt hvilke sprog der er mest efterspurgte blandt it-virksomheder.

 

HTML

HTML står for Hyper Text Markup Language og er byggestenen for at skabe strukturen og indholdet for alle hjemmesider på internettet. Med HTML kan man tilføje tekster, overskrifter, billeder, videoer, inputfelter, links, tabeller og meget mere til sin hjemmeside. Hvis man gerne vil lære at programmere hjemmesider er HTML derfor det sprog, som er vigtigst at lære først. Sammenlignet med mange andre programmeringssprog er HTML meget nemt at lære. Den første version af HTML blev opfundet i 1990 af Tim Berners-Lee. På nuværende tidspunkt er HTML 5 den nyeste version af sproget. Denne version udkom i 2014.

Følgende programmer kan anbefales til at skrive HTML i: Notepad++Coffecup HTML EditorRJ TextEd og Atom.

HTML5

Læs også: Hvad er HTML?

 

CSS

CSS står for Cascading Style Sheets og benyttes i sammenspil med HTML til at style hjemmesider visuelt. CSS gør det muligt at ændre på hjemmesidens farver, skrifttyper, elementplaceringer, størrelser og meget mere. Det anbefales at man lærer HTML før man begynder at lære CSS. Sammenlignet med mange andre programmeringssprog er CSS relativt nemt at lære. Den første version af CSS blev opfundet i 1994 af Håkon Wium Lie. På nuværende tidspunkt er CSS 3 den nyeste version af sproget. Denne version udkom i 1999.

De samme programmer som benyttes til at skrive HTML-koder i, kan også benyttes til at skrive CSS i.

CSS3 logo

Læs også: Hvad er CSS?

 

Python

Python er et af de mest populære og alsidige sprog til at skabe web- og softwareprogrammer. Derudover kan det også benyttes til at kommunikere med databaser, analysere data, designe computerspil, skabe backend-kode (kode som kører på en server) og mange andre ting. Programmeringssproget danner grundlaget for mange velkendte computerprogrammer, som f.eks. Google, YouTube og Spotify. Python blev udgivet i 1991 af Guido Van Rossum. Den nyeste version af Python hedder Python 3 og blev udgivet i 2008.

Python er et open-source sprog. Det betyder at man kan ændre i programmeringssprogets kildekode, så man kan omprogrammere eller videregive ens egen version af sproget. Kildekoden kan downloades her.

Det kan anbefales at benytte programmerne Mu eller VSCodium til at programmere i Python.

Python

Læs også: Hvad er Python programmering?

 

SQL

SQL står for Structured Query Language og benyttes til at manipulere med relationelle databaser (relationelle databaser er database, der er opbygget af tabeller med rækker og kolonner). Med SQL er det muligt at oprette og manipulere med data i en database.

SQL er relativt nemt at lære og et af de mest eftertragtede færdigheder inden for kodesprog blandt it-virksomheder. SQL blev opfundet i 1974 af Donald D. Chamberlin og Raymond F. Boyce. I dag er SQL det officielle sprog til manipulation af relationelle databaser.

SQL-logo kodesprog

Læs også: Hvad er SQL?

 

JavaScript

JavaScript kan bl.a. benyttes til at skabe app- og hjemmesideapplikationer, bygge hjemmesideservere og designe browserspil. Men sprogets vigtigste funktion er, at det kan skabe dynamisk indhold på hjemmesider. Dvs. at hjemmesidens indhold og elementer kan ændre sig baseret på brugerens adfærd, uden at browseren behøver at loade eller genindlæse siden. Det kunne f.eks. være at farven på hjemmesiden ville skifte fra rød til blå når man klikker med musen. JavaScript benyttes derfor i sammenspil med HTML og CSS til at bygge hjemmesider. Derfor anbefales det også at man har kendskab til HTML og CSS før man begiver sig videre med JavaScript.

JavaScript blev udviklet i 1995 af Brendan Eich. Bemærk at JavaScript og Java er to forskellige programmeringssprog.

JavaScript logo kodesprog

Læs også: Hvad er JavaScript?

 

PHP

PHP står for PHP: Hypertext Preprocessor og benyttes til at programmere dynamiske programmer og hjemmesider. PHP-kode bliver udført på serveren og resultatet af koden indlæses i en browser.

PHP er meget alsidigt, da det kan benyttes til mange forskellige ting, bl.a. webshops, fora, CMS-systemer og databaseprogrammer. PHP bliver anvendt af mange store it-virksomheder som f.eks. Facebook, WordPress og Yahoo. Det anbefales at man har kendskab til HTML før man begiver sig videre med PHP.

PHP blev udviklet i 1995 af Rasmus Lerdorf. Den nyeste version af sproget er PHP 7 som blev udgivet i 2015.

PHP logo kodesprog

PHP er et open-source sprog. Det betyder at man kan ændre i programmeringssprogets kildekode, så man kan omprogrammere eller videregive ens egen version af sproget. Kildekoden kan downloades her.

 

Java

Java er et populært objekt-baseret programmeringssprog som benyttes til at skabe mobil- net- og skrivebordsapplikationer, computerspil og meget mere. Sproget bliver benyttet inden for mange forskellige brancher, bl.a. bankvæsenet, detail, aktiemarkedet, datavidenskab, app- og hjemmesideudvikling, big data og finanstjenester.

Java er ejet af Oracle og er installeret på over tre milliarder computerenheder i verden. En af fordele ved Java er at Java-programmer kan flyttes på tværs af hardware og operativsystemer, hvilket gør det kompatibelt på alle slags apparater.

Java blev opfundet i 1995 af James Gosling. Den nuværende nyeste version af Java hedder Java SE 15 og blev udgivet i 2020. Der findes tre udgaver af Java: Java SE som er standardversionen, Java EE som er lavet til større programmer og projekter, og Java ME som er lavet til udvikling af mindre programmer på f.eks. mobilapparater.

Java kodesprog

Læs også: Hvad er Java?

5 1 stemme
Artikel vurdering
Abonnér
Gør opmærksom på
guest
0 Kommentarer
Inline Feedback
Se alle kommentarer