Hvad er et CMS?

I denne artikel vil du lære om CMS – mere specifikt, hvad et CMS er, hvad det kan bruges til, og hvilke CMS’er der findes på markedet i dag.

CMS står for Content Management System (på dansk: program til styring og vedligeholdelse af webindhold). Det er en type program som benyttes til at skabe og vedligeholde digitalt indhold. Programmet kan hjælpe med at organisere datafiler, såsom dokumenter, billeder og videoer, så de er lettilgængelige for brugere.


Begrebet, CMS, dækker faktisk over to forskellige slags systemer, som benyttes i to forskellige sammenhæng:

  • WCMS (Web Content Management System)
  • ECMS (Enterprise Content Management System)

WCMS er en type program som gør det muligt for brugeren at designe og udgive indhold på en hjemmeside, uden behov for at kode noget. ECMS er en type program som håndterer digital information for medarbejdere, såsom instrukser, tekniske manualer, salgsguides mm. i mellemstore og store virksomheder.

I denne artikel vil vi gå i dybden med typen, WCMS, da det er denne programtype, som oftest associeres med CMS. Mange fagfolk vil endda betragte CMS og WCMS som det helt samme.

Web Content Management System (WCMS)

Et WCMS er en digital platform der gør det nemt for brugeren, at skabe en hjemmeside og dele den på internettet. CMS’et tilbyder en nem brugergrænseflade, som gør det muligt at designe, og lægge indhold op på hjemmesiden. Dette indhold kan være alt fra tekst, billeder, videoer, grafik, lydklip og meget mere. Alt dette kan lade sig gøre uden behov for at vide, hvordan man programmerer. Systemet er nemlig oftest så brugervenligt, at man ikke behøver at rode rundt i HTML– og CSS-filer, men hurtigt og enkelt kan tilføje elementer til sin hjemmeside blot ved at klikke rundt.

Det betyder også, at virksomheder ikke vil have behov for dyre programmører og ekstern hjælp, da det hele sagtens kan varetages af enhver anden medarbejder. Derudover tilbyder de fleste CMS programmer også muligheden for at flere mennesker kan samarbejde med indholdet på hjemmesiden samtidigt.

Hvad er et CMS?

CMS er webprogrammer som kører i en internetbrowser. Det betyder at det ikke er et program der kan hentes ned på computeren, men at det derimod kun er tilgængeligt over internettet. Disse programmer er ofte udviklet i et af følgende programmeringssprog: Python, Java, PHP, ASP, .NET og/eller Perl.

I dag er der lige knap 64 millioner hjemmesider som er skabt ved hjælp af CMS – og 43,6% af alle hjemmesider på internettet bruger et CMS i en eller anden form. Hjemmesider som er bygget med CMS kan variere meget i størrelse og ambitioner. Selvom størstedelen af hjemmesiderne er simple blogge, så kan CMS også benyttes til at skabe mere komplicerede hjemmesider, som f.eks. tilbyder betalingsløsninger og komplekse webapplikationer.

Du kan også læse vores artikel om, hvordan man laver en hjemmeside, ved at klikke her.

Størstedelen af CMS programmer er helt gratis, hvoraf nogle enkelte kræver et abonnement, hvor man som regel skal betale et månedligt beløb. I nogle tilfælde vil de gratis programmer også kræve et beløb, hvis man vil gøre brug af alle programmets funktioner. Blandt de mest populære CMS-programmer findes der bl.a. WordPress, Wix og Joomla. Disse programmer vil du lære mere om længere nede i denne artikel.

Hvad kan man gøre med et CMS?

Når man skal lave en hjemmeside og offentligøre den på internettet, så kan et CMS tilbyde rigtig mange funktioner og muligheder som kan hjælpe en med det. Det er dog ikke en forudsætning at alle CMS programmer kan tilbyde disse funktioner som bliver nævnt her, da nogle programmer selvfølgelig vil være bedre og mere omfattende end andre. Men hvis du vælger at benytte et af de mere populære CMS programmer, f.eks. WordPress, så kan du være temmelig sikker på at alle disse funktioner er inkorporeret i programmet.

Hjemmesidens tema

Helt grundlæggende tilbyder CMS en masse forskellige temaer som man kan vælge imellem. Temaet afgør hvordan de grundlæggende elementer på hjemmesiden er opstillet og skal se ud. Det skal dog siges, at selvom man vælger et bestemt tema, så er man ikke nødvendigvis bundet til et bestemt layout, da CMS programmer tilbyder mange muligheder for at ændre på temaet efterfølgende. Denne hjemmeside (simplecode.dk) bruger CMS programmet, WordPress, som tilbyder et tema kaldet OceanWP. OceanWP bestemmer hvordan den grundlæggende struktur på hjemmesiden er opbygget.

Du kan læse mere om OceanWP på deres hjemmeside her.

Layoutredigering

CMS tilbyder også en brugervenlig måde hvorpå man kan ændre i layoutet på sin hjemmeside, uden at skulle skrive koder. Det betyder at man kan benytte systemets funktion til let kan ændre i farver, skrifttyper og de forskellige elementers placeringer.

Man har rigtig mange muligheder for at lave layoutændringer på sin hjemmeside. Dog skal det bemærkes, at man ikke nødvendigvis kan redigere så meget i layoutet, at det er præcist efter ens hoved. CMS programmer og temaer har nemlig også nogle begrænsninger i forhold til hvor meget man kan ændre i det. Derfor er man nødt til at lave en hjemmeside helt fra bunden, eller købe det af et hjemmesidebureau, hvis man ønsker, at alle elementer på siden skal være lige præcist som man gerne vil have den.

Hvis du ønsker at lære at kode en hjemmeside helt fra bunden, så kan du begynde ved at læse vores manualer om HTML, CSS og JavaScript.

Samarbejde og brugerkontrol

CMS tilbyder at flere forskellige mennesker let kan samarbejde med hinanden når de skaber hjemmesidens indhold. Ofte kan man uddelegere roller til forskellige brugere, så nogle f.eks. kun vil være i stand til at redigere i hjemmesidens tekster, mens andre også vil være i stand til at redigere i hjemmesidens struktur og layout.

Oftest kan man også begrænse adgangen for besøgende på nogle sider på hjemmesiden, f.eks. mennesker som ikke har oprettet en bruger-profil på hjemmesiden.

Tekstprogram

Størstedelen af CMS programmer tilbyder et simpelt men effektivt tekstprogram, ligesom Microsoft Word, hvor man kan skrive indhold til sine sider på hjemmesiden. Tekstprogrammet gør det nemt at tilføje og redigere i tekst, hvoraf man også kan ændre i tekstens opstilling, f.eks. ved at ændre i størrelsen, farverne, linjeafstanden og meget mere.

Tekstprogrammet er sepereret fra layout-funktionerne, hvilket betyder, at man ikke skal lave tekstopsætningen helt fra bunden hvergang man tilføjer tekst til sin hjemmeside, da det allerede er blevet opsat i layout-funktionerne.

Denne artikel er skrevet i WordPress’ tekstprogram.

Mediebiblotek

Et mediebiblotek er et samlingssted for alle mediefiler som bliver lagt op på en hjemmeside – Det vil sige billeder, videoer og lydklip. Et mediebiblotek har den fordel at man ikke behøver at indsætte hvert enkel fil med en kode, men i stedet kan hente filen fra sin computer og tilføje den til biblioteket, hvorfra man kan redigere den yderligere og indsætte den på sin hjemmeside hvor man har lyst.

Tilføjelsesprogrammer

Der vil altid være nogle punkter hvor et CMS program ikke alene kan tilbyde det produkt eller den service, som du gerne vil have inkluderet på din hjemmeside. Her kan tilføjelsesprogrammer hjælpe dig. Tilføjelsesprogrammer, eller plugins, er eksterne programmer, som forskellige udviklere har lavet til at hjælpe dig med at skabe din hjemmeside. Nogle af disse tilføjelsesprogrammer er gratis – andre koster penge. Oftest er det sådan, at man kan downloade en gratis udgave af et tilføjelsesprogram, men skal betale penge for at benytte alle dets funktioner.

Nogle CMS programmer har flere tilføjelsesprogrammer end andre. F.eks. har WordPress over 50.000 forskellige tilføjelsesprogrammer, mens Joomla “kun” har ca. 8.000.

Hvordan virker et CMS?

Indhold ≠ præsentation

Et CMS gør brug af et webdesign-princip, hvor man opdeler hjemmesiden i to dele: en del som står for de visuelle aspekter, og en del som står for selve indholdet på hjemmesiden. Sagt på en anden måde, så er indholdet adskilt fra præsentationen. Det betyder, at man kan ændre i den ene del, uden at behøve at skulle ændre i den anden.

Det visuelle aspekt kaldes også hjemmesidens layout-motor, og den viser hjemmesidens indhold baseret på hvilket tema man har valgt til hjemmesiden. Disse temaer er oftest lavet i XML-filer.

Struktur

Der er generelt tre forskellige strukturformer for CMS programmer: Coupled CMS, Headless CMS og Hybrid CMS.

Coupled CMS er opdelt i to forskellige komponenter som samarbejder med hinanden:

  • Content Management Application (CMA)
  • Content Delivery Application (CDA)

CMA er det komponent som brugeren interagerer med når de skal tilføje, ændre og slette indhold fra hjemmesiden. Dette system er opsat på en måde, så man ikke behøver teknisk erfaring for at finde rundt i det (dog er det en fordel at have erfaring med HTML og CSS).

CDA er det komponent som kompilerer og opdaterer indholdet på hjemmesiden, så alle kan se det.

I Coupled CMS vil disse to komponenter arbejde tæt sammen, så man selv nemt kan publicere det indhold man har lavet.

Headless CMS / Decoupled CMS adskiller sig fra Coupled CMS ved at de to komponenter, CMA og CDA, er adskilte fra hinanden. Det betyder, at man skal bruge én platform til at skabe indhold til hjemmesiden, og en anden platform til at publicere selvsamme indhold på nettet. Det betyder dog også at man har mere kontrol over hvordan ens indhold bliver præsenteret.

Hybrid CMS tager de bedste aspekter fra Coupled og Headless CMS og kombinerer dem til én. Det betyder, at man både får mange funktionaliteter i et rigtigt brugervenligt system.

Hvilke CMS’er kan man vælge?

Nutildags er der et hav af forskellige muligheder når det kommer til CMS programmer. Det bør med det samme nævnes, at den markant største af dem alle er WordPress. WordPress har en markedsandel i CMS-industrien på lige knap 45% på verdensplan. Det betyder at næsten halvdelen af alle CMS hjemmesider er lavet i WordPress.

Dog findes der også mange andre effektive CMS programmer, som også bør tages i betragtning når man skal vælge et CMS. De har nemlig hver især nogle ulemper og fordele, og egner sig til helt forskellige ting.

Nedenfor kan du se markedsandelen på verdensplan for de ti største CMS programmer, samt antallet af hjemmesider. Du kan klikke på programmets navn for at blive ført til deres hjemmeside.

CMS program Antal hjemmesider Markedsandel
 WordPress 28.183.568 44,29%
 Wix 4.565.423 7,17%
 Squarespace 2.583.557 4,06%
 Joomla! 1.662.593 2,61%
 GoDaddy Website Builder 1.624.438 2,55%
 Weebly 1.040.819 1,63%
 Duda 705.120 1,10%
 Blogger 672.560 1,05%
 Drupal 562.655 1,03%
 Jimdo 486.843 0,76%

Denne artikel vil gå i dybden med CMS programmerne, WordPress, Wix og Joomla!

Disse tre programmer har hver især nogle unikke fordele og henvender sig til forskellige målgrupper. Derfor får du et godt billede af, hvilket CMS du bør vælge.

WordPress

WordPress er gratis og tilbyder alle ovennævnte funktioner, samt et udvalg på mere end 50.000 tilføjelsesprogrammer. WordPress blev skabt i 2003 og er bygget med programmeringssproget PHP. Det har været igennem hundredevis af opdateringer og er i dag det største CMS program i verden.

WordPress har derfor også det største antal brugere. Dette er en stor fordel, da man derfor let kan finde vejledninger på internettet, da der med garanti er andre som vil have de samme problemer som du selv har.

CMS WordPress layout

WordPress er et open-source program, hvilket betyder, at den underliggende kode er tilgængelig for alle. Derfor kan folk med de rette tekniske kompetencer ændre i alle aspekter af programmet, så ens hjemmeside vil passe præcist til ens behov.

WordPress er et effektivt CMS for både nybegyndere og øvede. Det egner sig bl.a. til at lave blogge, artikelsider, webshops og mange flere ting.

Denne hjemmeside (simplecode.dk) er skabt med WordPress. Derudover findes der også mange andre eksempler på rigtig pæne hjemmesider, som er skabt med WordPress, f.eks. Vogue og The Obama Foundation.

Wix

Wix blev skabt i 2006 og er et af de absolut mest brugervenlige CMS programmer. Det betyder dog også at antallet af funktioner i Wix er begrænset i forhold til andre CMS’er som f.eks. WordPress og Joomla.

CMS Wix logo

Eftersom at Wix er så brugervenligt og begrænset, så er der mange der betragter Wix som en Website Builder frem for et CMS.

Wix har en gratis-version, men man kan også betale sig til flere funktioner i programmet.

Wix er lavet til absolutte nybegyndere som gerne vil have en hurtig løsning til at lave en hjemmeside. Disse hjemmesider omfatter oftest simple blogge eller små webshops.

Et eksempel på en flot Wix hjemmeside er Animal Music som du kan se ved at klikke her.

Joomla!

Joomla! blev skabt i 2005 og er i dag et af de mest udbredte og alsidige CMS’ere på markedet. Programmet er helt gratis og ligesom WordPress er det et open-source program.

CMS Joomla! logo

Joomla! er i stand til at lave kraftfulde webapplikationer. Det betyder dog også at det ikke er for absolutte nybegyndere, da det er mere kompliceret end f.eks. WordPress og Wix. Det kan benyttes til at bygge både små og store hjemmesider.

Et eksempel på en pæn hjemmeside som er bygget med Joomla! er Nintendos hjemmeside, som du kan se ved at klikke her.

Fordele og ulemper ved CMS

Nu er du kommet til et punkt, hvor du burde have et indblik i hvad CMS er og hvad det kan tilbyde. Du har måske endda gjort dig nogle tanker om, hvorvidt du vil bruge et CMS til at lave en hjemmeside, og hvilket program du vil bruge til det.

Nedenfor har vi lavet en opsamling på, hvad fordelene og ulemperne er ved at benytte et CMS frem for andre slags systemer (bl.a. website builders, bureau-hjemmesider, eller at lave den selv fra bunden). Hertil skal det nævnes, at nogle af disse fordele og ulemper ikke udelukkende gælder CMS programmer, men også mange andre systemer.

Fordele

  • Kræver ingen erfaring med kodning (det er dog en fordel at kunne det)
  • Er relativt nemt at sætte op
  • Tilbyder rigtigt mange funktioner uden at gå på kompromis med brugervenligheden
  • Er ofte billigt eller helt gratis
  • Flere mennesker kan nemt samarbejde på den samme hjemmeside

Ulemper

  • CMS programmer oplever ofte sikkerhedsproblemer
  • Ofte får man ikke noget kundesupport med i pakken når man bruger et CMS program
  • Der er forskellige begrænsninger på, hvad der er muligt at lave på hjemmesiden
  • Det kan hurtigt blive dyrt, hvis man gerne vil have de bedste tilføjelsesprogrammer og funktioner

Mange af disse fordele og ulemper skal tages med et gran salt, da de også afhænger meget af hvilket CMS program man benytter.

0 0 stemmer
Artikel vurdering
Abonnér
Gør opmærksom på
guest
0 Kommentarer
Ældste
Nyeste Mest stemte
Inline Feedback
Se alle kommentarer