Hvad er en troll?

En troll (på dansk: internettrold) er en person, som bevidst forsøger at fremprovokere vrede og had på internettet. Dette gøres typisk ved at skrive ignorante, forkerte, eller upopulære meninger i blogopslag, forummer eller kommentarfelter, og kan finde sted overalt på internettet, bl.a. Facebook, YouTube og meget mere.


Internettrolde, eller trolls, har som regel ikke noget specifikt motiv for at gøre det, udover for deres egen underholdnings skyld. I nogle tilfælde kan det skyldes at trolden ønsker at gøre en bestemt person, som han eller hun er uenig i, fortræd, men generelt er trolling ikke rettet mod nogen specifik person.

Ordet “troll” kan både benyttes som et navneord, for at hentyde til en internettrold, eller som udsagnsord (at trolle), for at indikere, at man er i færd med at gøre det som en troll ville gøre.

En troll udnytter den anonymitet som man har i online samfund, hvor man kan kommunikere med andre mennesker fra hele verden, uden at være fysisk ved siden af dem, eller at de kender ens identitet. På den måde kan en troll undgå eventuelle konsekvenser af deres handlinger og fortsætte upåvirket med deres gerninger. I nogle miljøer har begrebet også udviklet sig til at omhandle fysisk trolling – altså, hvor man narrer eller laver løjer med en person i den virkelige verden.

Erfarne internetbrugere ved, at den mest effektive måde at gøre bugt med trolls er at ignorere dem, da deres eneste formål som sagt er at fremprovokere vrede og had. Derfra kommer det engelske udtryk: “Don’t feed the trolls”, som på dansk kan oversættes til “Lad vær med at fodre internettroldene”.

Trolls bliver af mange omfattet som personer der har meget kontroversielle holdning. Dog skal man huske, at trolls blot prøver at fremprovokere hadske reaktioner for deres egen underholdnings skyld. Derfor er det sjældent at en troll rent faktisk selv står ind for det de skriver på internettet.

Hvad er et Trollface?

Den mest velkendte visuelle præsentation af en troll stammer fra en meme (på dansk: internetfænomen), som er et billede der forestiller en karakter, som har et drilagtigt og ondsindet stort smil.

trollface troll
Trollface

Billedet blev skabt af Carlos Ramirez i 2009 ved hjælp af tegneprogrammet Microsoft Paint. Billedet blev delt på hjemmesiden DeviantArt og har siden da oplevet stor udbredelse overalt på internettet, især på hjemmesiden, 4chan.

Billedet bliver ofte brugt i forbindelse med at man troller nogle på internettet, og det bliver gerne delt sammen med udtrykkene: “You mad, bro?” eller “Problem?”.

Billedet blev patenteret i 2010 af skaberen, Carlos Ramirez, som har fortalt at han har tjent over en halv million kroner i licenspenge. I dag er der mange som betragter trollface som et af de tidligste og største meme-ikoner på internettet.

Historien bag

Begrebet “troll” og “trolling” har ukendt oprindelse. Ordet kan måske være en reference til de mytologiske væsner, trolde, fra skandinavisk folketro. Disse væsner siges at leve under jorden og have menneskeligende træk, samtidig med at de efter sigende skulle være meget grimme, dumme og stygge.

Derudover mener nogle også at begrebet kan stamme fra en fiskemetode, kaldet “trolling”, hvor man putter madding på krogen og slæber den igennem vandet med håb om at en fisk bider på. Dette giver på sin vis god mening, da det kan være en metafor for trolls, som også putter madding på krogen, i form af en kontroversiel udmelding, ud på internettet, og håber på at nogle vil reagere på udmeldingen, altså, bide på krogen.

Under Vietnam-krigen brugte USA’s militær også begrebet “trolling” som et udtryk for at lave en afledningsmanøvre, der skulle forhindre fjenden fra at skyde i den rigtige retning.

Det er endnu også usikkert hvornår trolling for første gang blev brugt som begreb på internettet, men det siges at have opstået i slut 1980’erne eller start 1990’erne. I begyndelsen blev det brugt som et begreb for en intern spøg i forummer for at adskille de brugere som havde været på forummet længe fra dem som ikke havde. Det blev gjort ved, at man lavede et opslag med et dumt spørgsmål, som der allerede havde været svar på i mange tidligere opslag. Folk der var nye på forummet ville ikke vide dette, og derfor ville de svare på opslagets spørgsmål.

Eksempler på trolls og trolling

Der findes utallige måder at trolle på. Et af de mest udbredte metoder er, at en troll deltager i et forum eller gruppe på nettet, som har en bestemt holdning – det kunne f.eks. være en religiøs gruppe. Her vil man så dele en mening, som er det modsatte af hvad gruppen eller forummet står for, f.eks. at gud ikke eksisterer.

Derudover har man også set mange eksempler på, at trolls bygger falske forhåbninger for folk, ved at sprede et budskab på internettet som ikke er rigtigt. Det kunne f.eks. være ved at overbevise folk på internettet om, at man giver gratis koncertbilletter væk, men at man i virkeligheden ikke gør det.

Nogle vælger også at trolle ved at samle to grupper af mennesker, med modsatte holdninger i ét forum eller opslag. På nogle hjemmesider er det nemlig muligt at man kan tage et opslag fra det ene forum (f.eks. en antireligiøs gruppe) og dele det i det andet (f.eks. en religiøs gruppe), så menneskerne i begge grupper vil begyndere at debattere hidsigt med hinanden.

Hvis du er interesseret i flere eksempler på trolling, så kan du klikke her.

5 2 stemmer
Artikel vurdering
Abonnér
Gør opmærksom på
guest
0 Kommentarer
Inline Feedback
Se alle kommentarer