Hvad er VPN?

Hvad er VPN?

Hvad er VPN? VPN står for Virtual Private Network og er en internetforbindelse som udvider et privat netværk til en udenlandsk sikker server, så klienten (brugerens computer) kan sende og modtage data gennem denne server. Det betyder, at alt trafikken fra det private netværk vil blive sendt til en server med en anden IP-adresse igennem en krypteret forbindelse, før det bliver sendt videre ud til internettet.

Ved at tilgå internettet på denne måde vil ens personlige oplysninger blive beskyttet. Samtidig vil man opnå en højere grad af anonymitet eftersom at hjemmesider vil blive narret til at tro, at klienten befinder sig i det land som VPN-serveren befinder sig i.

Når man surfer på nettet uden en VPN, så er computerenhedens IP-adresse frit tilgængelig. Derfor bliver man lettere blottet for cyberkriminelle, samtidig med, at man ikke er særlig anonym, da IP-adressen kan føres tilbage til en selv og ens internetaktivitet.

Hvad er VPN?
Før klienten får forbindelse til internettet, så vil alt trafikken først transmittere igennem en krypteret VPN-server.

Selvom man måske kunne tro det modsatte, så er VPN-tjenester lovlige i Danmark og i det meste af verden. Mange mennesker benytter dog VPN-tjenester til at begå kriminelle handlinger på nettet. Dette vil stadig være ulovligt – om man bruger VPN eller ej.

Som denne artikel vil belyse i nedenstående afsnit, så er det meget nemt at forbinde til en VPN-tjeneste og der er mange nyttige fordele forbundet med at benytte det.

Hvorfor bruger man VPN?

Der er flere nyttige grunde til at bruge en VPN-tjeneste, og dette er noget som er gået op for mange folk på det seneste, eftersom VPN-tjenester er blevet meget populære inden for de sidste par år. Dette er også især pga. det øgede fokus på anonymitet og sikkerhed på internettet.

Dette afsnit vil belyse de forskellige årsager til at man bruger VPN. Dog skal man huske, at når man bruger en VPN-tjeneste, så bliver internethastigheden formentlig langsommere, da internettrafikken først skal igennem en server i et andet land, før det kan blive transmitteret videre til internettet.

Beskyttelse mod hackere

Når man surfer rundt på nettet via en VPN-tjeneste, så vil den være en effektiv beskyttelse mod hackere og andre slags cyberkriminelle. Det er fordi, at VPN-tjenesten skaber en sikker forbindelse, en såkaldt “tunnel”, der krypterer alt trafikken i forbindelse med ens færden på nettet, hvilket gør det meget sværere for uvedkommende, at få adgang til ens personlige oplysninger og data.

Dette er specielt nyttigt når man logger på et offentligt netværk, f.eks. på offentlige institutioner og cafeer, da det er relativt nemt for hackere at få adgang til ens oplysninger på disse netværk.

Mere anonymitet

Når man benytter en VPN-tjeneste, så vil man opnå en højere grad af anonymitet, eftersom alt ens data vil bliver sendt igennem en server med en krypteret forbindelse, som har en anden IP-adresse. Din rigtige IP-adresse er derfor skjult, og det betyder at hjemmesider og programmer vil blive narret til at tro, at du har en anden IP-adresse.

IP-adressen kan nemlig forbindes til din personlige enhed og derved afsløre oplysninger om dig. Når du surfer på nettet med en VPN-tjeneste, så vil man derimod ikke kunne spore IP-adressen tilbage til dig, da den ikke er forbundet til din personlige computerenhed.

Omgåelse af geografiske blokeringer

Når man bruger en VPN-tjeneste, så kan man få adgang til indhold, som er blokeret i det land man befinder sig i. Dette er især nyttigt for indbyggerne i lande med diktatur, hvor geografiske blokeringer er sat op på meget af nettets indhold. Ved at bruge en VPN-tjeneste kan man forbinde på en server med en udenlandsk VPN, og dermed omgå blokeringerne.

I Danmark oplever man også, at meget indhold fra streamingtjenester er blokeret, så derfor kan det være nyttigt at benytte en VPN til at få adgang til dette indhold. F.eks. kan man koble på en amerikansk VPN-server for at få adgang til den amerikanske version af Netflix, som har meget mere indhold, end den danske version. Omvendt, hvis man befinder sig i udlandet, kan man tilgå en dansk VPN-server for at få adgang til dansk indhold, som f.eks. DR og TV2 Play, der ikke er tilgængeligt i udlandet.

Prisen på mange forskellige produkter på nettet vil svinge meget alt efter hvor man befinder sig geografisk i verden – det gælder især prisen på rejser. Derfor kan man også benytte en VPN-tjeneste til at finde bedre priser ved at koble på en server i et land hvor produkterne er prissat på et lavere niveau – f.eks. Indien.

Forbindelse til virksomhedens interne netværk

Mange virksomheder benytter især VPN-tjenester til at give deres ansatte adgang til firmaets interne netværk, selvom de ansatte ikke befinder sig fysisk på virksomhedens kontor. Dette er en god løsning når ansatte skal have adgang til virksomhedens filer og data, men er forhindret i at møde op på kontoret, eller er nødsaget til at arbejde hjemmefra eller andetsteds.

Hvordan fungerer en VPN?

En VPN er et netværk, som en klient kan koble til, som bruger en virtuel “tunnel” til at få adgang til en ekstern netværksserver, så det vil fremstå som om, at klienten er fysisk lokaliseret ved det eksterne netværk. Computeren vil anvende IP-adressen for det eksterne netværk, i stedet for sin rigtige IP-adresse.

Alle oplysningerne fra klienten vil først transmittere igennem det eksterne netværk, før det transmitteres videre til internettet. Det eksterne netværk er ofte krypteret, hvilket betyder, at alt data som bliver transmitteret til det, bliver omdannet til information der er ulæseligt for udefrakommende. På den måde opnår man større sikkerhed og anonymitet.

VPN-tjenester kan have forskellige protokoller for hvordan de er krypteret. Disse protokoller omfatter bl.a. nedenstående:

  • IPSec, som er standardprotokollen til kryptering af kommunikation baseret på IP-forbindelser.
  • L2TP, som bliver brugt ovenpå IPSec til at kryptere selve tunnelen, som bruges til at forbinde til den eksterne VPN-server.
  • OpenVPN, som er en protokol med en åben kildekode (dvs. at brugere har adgang til den). Denne protokol er baseret på OpenSSL-kryptering.
  • PPTP (Point-to-Point Tunneling Protocol), som blot skaber en tunnel til VPN-serveren og derfor ikke er specielt sikker eller effektiv.

Ovenstående protokoller er blot få eksempler, da der findes mange flere VPN-protokoller. Blandt de nævnte, er OpenVPN og L2TP de stærkeste og mest sikre protokoller.

Hvordan bruger man VPN?

Den mest effektive og nemmeste måde at bruge VPN på, er ved at installere en allerede eksisterende VPN-tjeneste fra en virksomhed. Med en VPN-tjeneste kan man hurtigt og enkelt oprette forbindelse til en masse servere som er spredt rundt omkring i verden. Der findes mange forskellige VPN-tjenester, hvoraf nogle er gratis mens andre koster penge – dem som koster penge er dog som regel meget bedre end dem som er gratis. En betalt VPN-tjeneste koster ca. 20-100 kr. om måneden alt afhængig af hvilken tjeneste man vælger.

Når man kigger efter forskellige VPN-tjenester, så er det især hastigheden, sikkerheden og stabiliteten som spiller en stor rolle for kvaliteten af tjenesten. Derudover tilbyder nogle VPN-tjenester ekstra funktioner såsom adblockere, dobbeltkrypteringer mm.

Gratis VPN-tjenester

I nedenstående liste kan du se en liste af de tre mest anbefalede gratis VPN-tjenester:

Her skal du blot være opmærksom på, at gratis VPN-tjenester ikke er ligeså hurtige, tilbyder ligeså meget data eller har ligeså mange serverlokationer, som de betalte tjenester. Derudover er de allesammen heller ikke frie for reklamer.

VPN-tjenester som koster penge

Hvis du ønsker en betalt VPN-tjeneste for at få det bedste produkt med mindre problemer, så kan de følgende tre VPN-tjenester klart anbefales:

Med disse tjenester får du et produkt som du skal betale et lille beløb for om måneden, men til gengæld vil du opleve højere hastighed, flere servere og mere data, uden reklamer.

Mange internetbrowsere er også begyndt at udvikle deres egne indbyggede VPN-funktioner, bl.a. Opera og Firefox, men disse er ikke alle kommet til Danmark endnu.

Hvis man ikke ønsker at bruge en VPN-tjeneste, så er det også muligt at skabe sin egen VPN-forbindelse, men dette anbefales ikke, da det kan være meget besværligt. Derudover er det meget nemmere blot at benytte en allerede oprettet tjeneste, f.eks. dem som er nævnt ovenstående. Hvis du stadig gerne vil skabe din egen VPN-forbindelse, så kan du læse denne artikel for vejledning i hvordan man kan gøre det.

0 0 stemmer
Artikel vurdering
Abonnér
Gør opmærksom på
guest
1 Kommentar
Ældste
Nyeste Mest stemte
Inline Feedback
Se alle kommentarer
Jesper Erichsen
Jesper Erichsen
2 år siden

God og klar orientering. Her vil jeg utvivlsomt vende tilbage.