Hvad er dark web?

I denne artikel vil du blive introduceret til hvad dark web er, hvordan det fungerer og historien bag det. I den forbindelse vil du også lære hvordan man tilgår dark web, samt blive givet et overblik over interessante hjemmesider som man kan besøge på dark web. Hvis du vælger at besøge dark web på din enhed, så er det helt på eget ansvar.

Hvad er dark web?

Dark web (på dansk: det mørke internet) er den del af internettet, som ikke er synlig på normale browsere og søgemaskiner. Derimod kan indholdet kun blive tilgået ved hjælp af specielle browsere, heriblandt den velkendte Tor-browser.

På dark web kan private computerenheder kommunikere med hinanden over et anonymt netværk, uden at skulle opgive identificerbare oplysninger, såsom enhedens lokation og IP-adresse. På den måde er der en langt højere grad af anonymitet sammenlignet med “det almindelige net” – her efterlader man nemlig let aftryk som folk kan spore tilbage til brugeren, også selvom man bruger inkognito-funktionen, som er indbygget i mange browsere.

hvad er dark web

Mange mennesker forbinder det med et sted, hvor der foregår meget ulovlig aktivitet. Dette er til dels også rigtigt – det menes at over halvdelen af alt indhold på dark web indeholder ulovligt materiale. Det inkluderer bl.a. salg af våben, euforiserende stoffer og falske pas, deling af børneporno, og servicetjenester som tilbyder hacking og lejemord.

Det skal dog ikke betyde, at dark web er et farligt sted at være, medmindre at det er det man opsøger. Der findes nemlig også rigtig mange lovlige og nyttige sider. Bl.a. findes der mange sociale medier, informationskilder og forummer, hvor folk kan dele deres tanker og viden helt anonymt. Derfor kan dark web være meget interessant at besøge og bruge, hvis man har de rette intentioner.

Dark web for journalister

Dark web bliver ofte brugt af journalister og nyhedsorganisationer som en anonym kommunikationskanal til at dele oplysninger til verden gennem en sikker kilde. Af den årsag tjener det et vigtigt formål – det er en sikker løsning til at hjælpe mennesker med at kommunikere med omverden i lande der ikke har presse- og/eller ytringsfrihed.

Hvordan fungerer dark web?

Når man tilgår dark web kan man ikke spores, takket være et komplekst krypteringssystem. Dette krypteringssystem kan lade sig gøre ved hjælp af specielle browsere, f.eks. Tor, som er den mest velkendte og benyttede browser til at tilgå dark web. Browseren fungerer som et krypteringsværktøj, så ens oplysninger bliver skjult. Når en bruger anmoder om at tilgå en hjemmeside med en Tor browser, så vil Tor videreføre anmodningen til flere forskellige computere rundt omkring i verden, som bliver opretholdt af frivillige.

Når anmodningen springer rundt til forskellige computere, så vil det være umuligt at fortælle hvor anmodningen kom fra når brugeren endelig kommer ind på hjemmesiden. Denne metode sørger for at brugerens IP-adresse, som viser enhedens lokation, vil forblive anonym – forbindelsen vil derfor være krypteret. Dette system kaldes “onion routing” og det er det som hele dark web bygger på.

Onion routing

Sider på dark web er kun tilgængelige for browsere, som tilbyder disse krypteringssystemer. Hvis man indtaster en dark web URL i en normal browser, som f.eks. Chrome eller Safari, så vil man ikke få adgang til siden.

Historien bag

Ideen bag et anonymt netværk går helt tilbage til 1960’erne i forbindelse med opfindelsen af ARPANET (Advanced Research Projects Agency Network). ARPANET var et computernetværk som blev skabt af USAs militær til at gøre det muligt at dele informationer over store afstande uden behov for en telefonforbindelse.

ARPANET fungerede som fundamentet for det der senere blev det internet vi benytter i dag, samt den del af det som kaldes dark web.

Lanceringen af Tor

I forbindelse med udbredelsen af internettet i begyndelsen af 2000’erne var der stadig et stort ønske blandt mange om en helt anonym forbindelse til internettet. I 2002 blev Tor, et privat browsing netværk, udgivet, hvor folk kunne kommunikere anonymt på internettet. Derved blev døren til en mørkere side af internettet åbnet.

Skaberne af Tor havde gode intentioner, og et af formålene med deres service var at det skulle gøre det muligt for folk at omgå undertrykkende regeringers censurering, så man frit kunne dele sine tanker til omverdenen.

Dog var Tors private browsing netværk meget kompliceret og kunne derfor kun benyttes af folk med meget it-ekspertise. Derfor udgav de en brugervenlig og let tilgængelig browser i 2008. Dette blev begyndelsen til hvad vi i dag kender som dark web.

I forbindelse med udgivelsen af Tor-browseren opstod der mange hjemmesider der indeholdte ulovligt indhold. Dog var det stadig ikke muligt at lave ulovlige handler på dark web, da pengeoverførsler nemt kunne spores. Dette fandt man til gengæld hurtigt en løsning på.

Du kan læse mere om Tor browser ved at klikke her.

Lanceringen af Bitcoin

I 2009 blev den første kryptovaluta, Bitcoin, opfundet ved hjælp af den såkaldte blockchain-teknologi.

Bitcoin og andre kryptovalutaer er decentraliserede – dvs. at banker ikke er indblandede i pengeoverførslerne. Derfor var det nu muligt at overføre penge til andre mennesker, uden at det kunne spores. Det førte til skabelsen af mange dark web markeder hvor folk kunne handle ved hjælp af kryptovalutaer. Det mest notoriske marked af slagsen hedder Silk Road, hvor man kunne handle med euforiserende stoffer. Silk Road blev lukket ned i 2013. Før nedlukningen havde hjemmesiden knap én million brugere.

Nutildags dukker der hele tiden nye sider op på dark web med illegitime intentioner. Disse sider bliver gradvist også lukket ned i takt med at ordensmagter får nys om dem.

Forskellen på dark web og deep web

Mange mennesker forbinder “deep web” og “dark web” med det samme, hvilket ikke helt er tilfældet.

Deep web er alt indhold på internettet, som ikke er indekseret og derfor ikke er tilgængeligt via søgemaskiner som Google og Bing. Dette er mere uskyldigt end det lyder, da det hovedsageligt består af virksomheders interne databaser og hjemmesider, sider der kræver at man logger ind (f.eks. bankkontoer og e-mails) og sider som hjemmesideejere bevidst har valgt ikke at lade blive indekseret. Deep web udgør ca. 99,97 % af alle sider på internettet, hvorved størstedelen af dem er helt legitime. Derfor er det “kun” 0,03 % af alle sider på nettet, som kan tilgås ved hjælp af en søgemaskine.

Dark web er en underkategori til deep web. Dark web sider er heller ikke indekseret af søgemaskiner. Derudover kan de kun tilgås ved hjælp af software, som gør brug af onion routing-systemet til at anonymisere brugerne. Størrelsen på dark web er estimeret til at være 5 % af det samlede internet.

Den del af internettet, som ikke er en del af deep web, kaldes clear web.

Sammenhængen mellem de tre termer kan ses i nedenstående illustration.

deep web og dark web forskel

I illustrationen kan man se, at deep web er en underkategori til internettet, og at dark web er en underkategori til deep web. Clear net er den del af internettet som ikke er deep web.

Hvordan får man adgang til dark web?

Man kan sagtens skaffe adgang til dark web uden den store it-ekspertise, takket være lettilgængelige  browsere som f.eks. Tor. Dog kan det være en større udfordring at navigere rundt på dark web, da der ikke findes ligeså optimerede søgemaskiner og hjemmesider, som der gør på det almindelige internet.

Kryptering hacker

I dette afsnit vil du blive introduceret til hvordan man får adgang til dark web, samt blive givet et overblik over nogle af de mest benyttede søgemaskiner og hjemmesider.

Det er helt lovligt at tilgå dark web. Dog skal du være opmærksom på, at der foregår mange ulovlige aktiviteter, som man kan blive en del af, hvis man har intentioner om det. Denne artikel opfordrer ikke til at man begår kriminelle handlinger, men at man udelukkende besøger dark web med gode intentioner.

For at undgå døde links på denne hjemmeside, kan man ikke klikke direkte på linkene i nedenstående lister. I stedet skal du manuelt kopiere URL’en og sætte den ind i søgefeltet i en Tor-browser. Hvis du ikke benytter Tor, eller en anden dark web browser, så vil linkene ikke virke.

Dark web browser

For at få adgang til dark web skal du blot have en krypteret browser som benytter et onion-routing system. Den mest benyttede browser til dette formål er Tor, som du kan downloade gratis fra internettet, ved at klikke her.

Det er sikkert og nemt at downloade Tor og den fungerer stort set ligesom enhver anden browser. Med Tor-browseren kan du stadig sagtens tilgå de samme hjemmesider som du kan i en almindelig browser. Derfor kan Tor sagtens også benyttes som en normal browser med den fordel, at den tilbyder en højere grad af anonymitet.

Tor browser
Sådan her ser Tor browseren ud ved opstart.

Når du benytter Tor-browseren, så vil du få adgang til de hjemmesider, som er en del af dark web, som du ikke vil have adgang til med en normal browser.

VPN

Før du vælger at udforske dark web, så er det en god ide, at benytte en VPN-tjeneste som en ekstra beskyttelse til at kryptere din forbindelse. Som et forslag på en gratis VPN-tjeneste kan Windscribe anbefales. Du kan downloade Windscribe ved at klikke her. Det er vigtigt at du aktiverer VPN-tjenesten inden du tilgår dark web og ikke imens.

Du kan læse mere om hvad en VPN er, ved at klikke her.

Dark web søgemaskiner

For at finde de hjemmesider som er en del af dark web kan det være en god ide at benytte en søgemaskine, som er specielt lavet til dark web hjemmesider. Vær opmærksom på, at disse søgemaskiner oftest ikke er særligt optimerede og kan indeholde mange døde links.

Blandt nogle af de mest velkendte dark web søgemaskiner, findes der:

  • DuckDuckGo
    Tor-browserens standard søgemaskine. DuckDuckGo er hurtig og effektiv, men ikke ligeså god til at finde specifikke dark web sider, hvis ikke man kender deres domænenavn.
    Link: duckduckgo.com
  • The Hidden Wiki
    The Hidden Wiki er et af de mest benyttede opslagssider på dark web. Den består af en lang liste over forskellige sider, opdelt i diverse kategorier.
    Link: hiddenwiki.com
  • Torch
    Torch er et af de ældste søgemaskiner med flest indekserede dark web sider.
    Link: cnkj6nippubgycuj.onion
  • Recon
    Recon er en database for markedspladser og produkter på dark web.
    Link: reconponydonugup.onion
  • Ahmia
    Ahmia er en sikker søgemaskine på, hvor det ikke er muligt at finde ulovligt materiale.
    Link: msydqstlz2kzerdg.onion
  • Haystak
    Haystak er en relativt ny og hurtig søgemaskine på dark web, som har indekseret over 1,5 milliarder sider, ifølge dem selv.
    Link: haystakvxad7wbk5.onion

Bemærk, at nogle søgemaskiner, som f.eks. The Hidden Wiki, ikke er deciderede søgemaskiner, men opslagssider. Fordelen ved opslagssider er, at det er nemmere at finde hjemmesider, hvis man ikke ved helt præcist hvad man leder efter. Dog skal man være opmærksom på, at mange af de links, som er slået op på opslagssider ikke nødvendigvis virker længere.

Dark web hjemmesider

Ligesom at mange normale hjemmesider har topdomænet .com eller .dk, så har hjemmesider på dark web topdomænet .onion.

Normale hjemmesider har ofte også et læseligt domænenavn (f.eks. simplecode.dk), hvorimod  domænenavnet for dark web hjemmesider ofte er det rene volapyk. (f.eks. eajwlvm3z2lcca76.onion).

Det sker ofte at hjemmesider på dark web bliver lukket ned, og derfor ser man at der er mange links som ikke længere virker. Eftersom dark web hjemmesider benytter sig af onion routing systemet, så kan det godt tage lang tid for nogle af hjemmesiderne at indlæse, da ens computer skal kommunikere med mange forskellige computere rundt omkring i verden.

I dette segment vil du blive vist linkene til en række interessante hjemmesider på dark web. Vi har selv besøgt disse sider uden at der er opstået problemer – dog skal det nævnes, at hvis man selv vælger at besøge dem, så er det helt på eget ansvar.

Liste over dark web hjemmesider:

  • BlackBook
    Dark web versionen af Facebook. Siden fungerer ligesom Facebook, men har en højere grad af anonymitet.
    Link: facebookcorewwwi.onion
  • Hidden Answers
    Dark web versionen af Reddit. Siden består af en masse forummer, hvor man kan stille og svare på spørgsmål.
    Link: answerszuvs3gg2l64e6hmnryudl5zgrmwm3vh65hzszdghblddvfiqd.onion
  • SecureDrop
    Et samlingspunkt for whistleblowere og journalister, så de kan udveksle informationer (linket peger på The Financial Times’ version af siden)
    Link: xdm7flvwt3uvsrrd.onion
  • secMail
    secMail er en krypteret email-tjeneste. Disse tjenester skaber en krypteret mailadresse, som er mere sikker at bruge.
    Link: secmail63sex4dfw6h2nsrbmfz2z6alwxe4e3adtkpd4pcvkhht4jdad.onion
  • Comic Book Library
    Comic Book Library er et bibliotek med tusindvis af tegneseriehæfter, som man kan læse.
    Link: nv3x2jozywh63fkohn5mwp2d73vasusjixn3im3ueof52fmbjsigw6ad.onion
  • Deep Web Radio
    Deep Web Radio er dark webs radiostation med massere af forskellige kanaler og musikgenrer.
    Link: 76qugh5bey5gum7l.onion
  • Tor Metrics
    Tor Metrics indeholder statistikker og diagrammer vedrørende Tor-projektet.
    Link: rougmnvswfsmd4dq.onion
  • Apples 4 Bitcoin
    På denne hjemmeside kan man angiveligt købe Apple-produkter for bitcoins. Vær opmærksom på, at produkterne højst sandsynligt er stjålne.
    Link: v5dbacb4vw3cxtzp.onion
  • EasyCoin
    EasyCoin er en digital Bitcoin pung.
    Link: yaqmv7zw5vspoayp.onion
  • DeepDeal
    DeepDeal sælger diverse finansielle produkter, såsom kreditkort, PayPal-overførsler og bankoverførsler for bitcoins.
    Link: pdf6uqyd4nxmghgw.onion
  • Cryptodog
    Dark webs version af Omegle. Her kan man forbinde til forskellige forummer og snakke med fremmede mennesker.
    Link: doggyfipznipbaia.onion
  • Wikileaks
    Wikileaks er en blog der distribuerer lækkede hemmelige filer og dokumenter fra statsautoriteter m.fl.
    Link: 76ssfjn22svo4vyl.onion
  • DeepTech
    På DeepTech kan man købe diverse elektroniske produkter for Bitcoin. Vær opmærksom på at de fleste produkter derinde højst sandsynligt er stjålne.
    Link: amazonfkuuy6g3ou.onion
  • RealHosting
    En hjemmeside som tilbyder hosting-tjenester til at oprette sin egen hjemmeside på dark web.
    Link: hostingsczzwehjldbkhzesfkwdijp5cqbmffv5rtqnvtd72erzahdyd.onion
  • ZeroBin
    ZeroBin er en webtjeneste som tilbyder muligheden for at uploade og dele filer anonymt på nettet.
    Link: zerobinqmdqd236y.onion

Af etiske og praktiske årsager viser denne artikel kun et begrænset udvalg af, hvad man kan finde på dark web. Hvis du ønsker et større og mere komplet overblik over alle slags hjemmesider på dark web, så kan du klikke her.

Konklusion

Nu burde du have fået et godt indblik i, hvad dark web er, hvordan det fungerer, og hvordan man bruger det. Til sidst kan nævnes nogle ting, som man også skal være meget opmærksom på.

Hvis du vælger at besøge nogle hjemmesider på dark web, så skal du være forberedt på at du ikke har nogen sikkerhed mod at blive snydt. Af den grund anbefales det ikke at man køber noget fra dark web eller deler personlige oplysninger med nogle.

Når man surfer rundt på dark web, så skal man også være meget opmærksom på at man i risiko for at udsætte sin computer for malware, hvis man besøger de forkerte sider eller klikker på de forkerte links. Derfor anbefales det, at man altid bruger sin sunde fornuft inden man klikker på noget der ser mistænksomt ud. Det kan derfor være en god ide, at man søger efter hjemmesiden på det “normale” internet for at se hvad andre mennesker har skrevet om det, inden man selv besøger siden.

God fornøjelse.

3 2 stemmer
Artikel vurdering
Abonnér
Gør opmærksom på
guest
8 Kommentarer
Ældste
Nyeste Mest stemte
Inline Feedback
Se alle kommentarer
Bo
Bo
1 år siden

Det ville være nyttigt, hvis l kunne være en anelse mere konkrete end “forkerte sider” eller “forkerte links”. Hvordan ser et mistænksomt link ud?

henrik
henrik
1 år siden

hvordan kommer jeg på det dark web

Melanie
Melanie
1 år siden

Hej

kirsten osk
5 måneder siden

det er en piss hjemmeside / den her app den siger ikke hvordan man gøre og det er det piss ved det her☆*:..。. .。.:*☆

Martin
Martin
4 måneder siden

Koster det penge at komme på det sorte net